1956 – M/S Ragnvald Jarl

M/S Ragnvald Jarl

(NFDS/TFDS 1956 – 1995 )

Søsterskip til «Finnmarken» som ble sjøsatt 19.april 1956.

Gjennom nesten 40 års tjeneste seilte «Ragnvald Jarl» lykkelig og forskånet for store uhell og havarier. Ble overhalt og oppgradert i 1967 ved sitt tyske verft, og det fikk også en ansiktsløfting i 1983, denne gangen hos Mjellem & Karlsen i Bergen. 4.desember 1983 sto en blankpusset «Ragnvald
Jarl» klar for nye tak i hurtigrutefart.

Kosmos-raidet mot Nordenfjeldske i 1984 fikk foreløpig liten innvirkning på hurtigrutene, og Kosmosledelsen var lenge med på planene om videreføring av hurtigrutetradisjonen.
De slo imidlertid kontra i 1989, og 31.august dette året ble «Ragnvald Jarl» formelt overlevert til TFDS.
Med dette betød det at en 94-årig tradisjon med NFDS’ røde belte langs kysten var slutt.

Skipet ble solgt høsten 1995, og tatt ut av rute. Skipet la til kai i Bergen for siste gang 9.september 1995, og ble umiddelbart overlevert til sin nye eier; Rogaland Sjøaspirantskole i Stavanger, som hadde kjøpt skipet for ca 10 millioner kroner. De benyttet det som skoleskip, ved navnet «Sjøkurs». Kaptein på den siste turen var Odd Bjørn Nordhaug. Gamle Polarlys opprettholdt ruten, til nye «Polarlys» og «Nordkapp» ble levert våren 1996. MS Sjøkurs har i tillegg til å være skoleskip, også vært brukt til tv-sendinger, igjennom bl.a. NRK’s «Sommerbåten»

I 2019 ble tilstanden til «Sjøkurs» så forfallent, at skolen valgte å legge fartøyet ut for salg. Det ble kjøpt av Rederiet Vestland, som lot det få tilbake sitt gamle navn; M/S Ragnvald Jarl. Fartøyet ble sendt til Polen for grundig oppussing, før det settes i drift. Samme rederi drifter også det gamle hurtigruteskipet «Nordstjernen».

M/S Ragnvald Jarl opp langs Nordland 1978