1927 – D/S Mira

D/S Mira

(BDS 1927 – 1941)

Gikk først som avløsningsskip, men kom senere inn i fast rotasjon. Den fikk radiotelefoni i 1931, og kjøleanlegg året etter. Ble egentlig skjaltet ut som reserve i 1937, men måtte straks settes inn igjen, da «Irma» grunnstøtte ved Kabelvåg.

Etter en lengre periode i Englandstrafikk, gikk skipet inn til Bergen hvor tyskerne en stund benyttet det som losjiskip. Senere frigitt, og satt tilbake i Hurtigrutetrafikk.

På sin andre rundtur, kom det for sørgående igjennom Tjeldsundet 4.mars 1941, og dumpet midt opp i Lofotraidet. Ved Brettesnes ble den oppdaget av den britiske jageren «Bedouin», som skjøt varselskudd. En tysk offiser tvang kapteinen til å forsøke å unnslippe, og dermed åpnet jageren ild mot skipet. Etter at første skudd hadde truffet like under skorsteinen mistet skipet farten, og besetningen og passasjerene gikk fra borde. Deretter ble «Mira» senket. 3 passasjerer og 1 av besetningen omkom, og 3 av de sårede døde senere. Den tyske offiseren og tolv soldater ble tatt til fange og ført over til Storbritannia.