1940 – D/S Ryfylke

D/S Ryfylke

(NFDS 1940 – 1941)

Skipet ble overlevert Det Østasiatiske Kompagni i København i mars 1917 og døpt DS «St Croix». I 1921 ble skipet solgt til det britiske rederiet United Baltic Corporation i London, og omdøpt «Baltriger». Skipet ble satt inn i rutetrafikk mellom de britiske øyer og Østersjøen. I 1929 ble «Baltriger» lagt i opplag i River Blackwater, og ble liggende her til Det Stavangerske Dampskibsselskab kjøpte henne i september 1931. Skipet ble sendt til rederiets eget verft på Klasaskjæret i Stavanger, og ombygd for bruk i ekspressruten mellom Stavanger/Sandnes og Oslo. Hun ble samtidig omdøpt til DS «Ryfylke».

Under det tyske angrepet på Norge 9. april 1940, lå DS «Ryfylke» i Oslo. Skipet ble rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten og benyttet som losjiskip. I november 1940 ble hun returnert til rederiet, og ble straks utleid til Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab i Trondheim. Nordenfjeldske var på den tiden i akutt skipsmangel etter at fire av rederiets hurtigruteskip var senket i krigshandlinger: DS «Sigurd Jarl», DS «Dronning Maud», DS «Prins Olav», og DS «Prinsesse Ragnhild». DS «Ryfylke» ble satt inn i hurtigruten, men allerede på sin første rundtur fra Trondheim, grunnstøtte hun ved Ørland i Trondheimsfjorden og måtte på verksted for reparasjon. 5. februar 1941 var skipet på nordgående på
sin andre rundtur. På Stad ble hun oppdaget av en britisk ubåt som ved hjelp av varselskudd tvang henne til å stoppe. Passasjerene og besetningen ble beordret i livbåtene, og DS «Ryfylke» ble senket av kanonild fra ubåten. Ingen mennesker omkom.

DS «Ryfylke» var bygd som et kombinert passasjer- og godsskip for rutetrafikk i Dansk Vestindia. Ved levering var tonnasjen 1 113 bruttoregistertonn og 657 nettoregistertonn. Hovedmaskinen var en oljefyrt trippel ekspansjon dampmaskin bygd ved Kjøbenhavns Flytedok & Skibsværft. Oppgitt ytelse var 1 100 ihk (indikerte hestekrefter), og 166 nhk (nominelle hestekrefter), noe som ga en toppfart på 13,5 knop. Etter at Det Stavangerske Dampskibsselskab kjøpte skipet i 1931, ble kjelen ombygd til kullfyring. DS «Ryfylke» var et toklasse-skip med 1. plass (1. klasse) midtskips, og 2. plass akter. Skipet hadde totalt 43 køyeplasser, fordelt på 27 på 1. plass og 16 på 2. plass.