1952 – M/S Håkon Jarl

M/S Håkon Jarl (Foto: Digitalt Museum)

(NFDS/ODS 1952 -1982)

Aalborg-verftets andre båt ble satt inn i rotasjon 26.februar 1952. Selv om Håkon Jarl var bygget så og si identisk med Nordlys, skulle den snart få rykte som en helt annet preg, og spesielt fast klientell. En båt mange ble meget glad i, og som de reiste gang på gang med.

25.januar 1959 gikk skipet på grunn ved Rørvik for nordgående, og måtte til Trondheim for reparasjon.

23.februar 1976 gikk den på grunn i Svolvær, mistet propellen og drev inn i kaien. Nok et verkstedopphold.

Høsten 1974 fikk skipet en kraftig bølge i siden på Barentshavet, mens det var på vei til Vardø.
Styrmannen ble slått i gulvet, og måtte holde seg fast i kompasset da ”veggen” hadde truffet dem i siden. Han uttalte i ettertid at han akkurat da var sikker på at han skulle bli offer for den første store skipskatastrofen med Hurtigruta etter krigen. Må også nevnes i samme åndedrag at det var samme natt som den britiske tråleren Gaul gikk ned, også den her på Finnmarkskysten. Ved Håkon Jarls ankomst til Vardø, viste det seg at den hadde store åpne felt på venstre side. Stålplater ble slått på, og skipet gikk videre, men ikke i rute den her dagen…! Bortsett fra dette gikk skipet så og si uhellsfritt.

Kjøpt av ODS i oktober 1980, og skipet heiste Ofotens rederiflagg i januar 1981, og ble omregistrert til Narvik samtidig. 18.desember 1982 ble nye «Narvik» overlevert i hjembyen, og overtok «Håkon Jarls» rute.

Skipet lå lenge i Oslo, som restaurantskip, men man hadde igjennom årene så store økonomiske problemer med dette, at skipet ble tatt av kreditorene og solgt.

Restaurantsikpet Håkon Jarl i Antwerpen

Skipet lå fram til 2012 som hotellskip i Bonaparte Dock i Antwerpen, hvitmalt og vakker, fremdeles med NFDS skorsteinsmerke og «Håkon Jarl» malt i baugen.I 2012 ble skipet klargjort for slep til Marokko, der hun skulle tjenestegjøre som hotellskipet «Diamond Express». Imidlertid ble det funnet asbest om bord, og etter en strid som endte med at ny eier forsvant tok havnemyndighetene over kontrollen over fartøyet.

Gode, gamle Håkon Jarl ble i januar 2016 kondemnert i Giessen i Nederland.

 

Foto fra huggingen av M/S Håkon Jarl i Giessen, Nederland – 24.januar 2016